Az EMH 2020. második félévi német elnökségi online konferenciája

 

Az EMH és a német elnökség által közösen szervezett – a koronavírus-járványra tekintettel online megrendezésre került konferencián a résztvevők áttekintették az európai migrációs politika főbb kihívásait.

 

A „Hatékony menekültügyi és migrációkezelés – Innovatív megközelítések és gyakorlati végrehajtásuk” témájú és e-konferencián 300 szakértő vett részt a tagállamok, az EU intézményei, nemzetközi és civil szervezetek, valamint tudományos intézmények részéről.

A konferenciát a Német Szövetségi Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BAMF) elnökhelyettese, Andrea Schumacher nyitotta meg. Beszédében kiemelte az innováció és a digitális adatcsere fontosságát a migráció és a nemzetközi ügyek terén. Ebben az összefüggésben az alelnök méltatta BAMF keretében működő német EMH kapcsolattartó pont és a Bizottság szoros együttműködését.

Stephan Mayer, a Német Szövetségi Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szintén elismerte az EMH munkáját, illetve a migrációval kapcsolatos magas színvonalú adatelemzéshez való hozzájárulást. Kitért a COVID 19 járvány által támasztott kihívásokra, amelyek rugalmasabb működést követelnek meg, ezáltal elősegítve az innovációt és a fenntartható fejlődést a migrációkezelésben.

A kiemelt felszólalók között volt az EU belügyi biztosa, Ylva Johansson is, aki az EU új Menekültügyi és Migrációs Paktumát méltatta, valamint a Nemzetközi Migrációs Szervezet képviseletében Eva Akerman Börje, aki migrációs politikában történő globális szintű innovációkról számolt be. Ezt követően három tematikus panelbeszélgetésre került sor.

Az első panel a migrációval kapcsolatos tudás- és információkezelésre összpontosított. A panel résztvevői (Katrin Hirseland – BAMF;   Ward Lutin – EASO; Dessislava Choumelova – Bizottság; Jean-Christophe Dumont – OECD) a migrációval kapcsolatos magas színvonalú ismeretek a határokon átnyúló megosztásásának módjait és kereteit vitatták meg.

A második panel a menekültügyi eljárás során történő adatkezelés kihívásait, illetve az ezzel kapcsolatos innovációkat tárgyalta meg Janne Grote kutató, Simona Spinelli, az Olasz Belügyminisztérium  alprefetusa, Hanne Beirens, a Migrációs Kutatóintézet – Európa igazgatója, valamint Roar Iost, a norvég migrációs hatóság szakértője.

Az utolsó panel a nemzetközi védelemre jogosult személyek közösségi/magán finanszírozású befogadásának a COVID-19 járvány alatti kihívásairól, illetve válságállóvá tételéről szólt. A panel résztvevői (Lena Riemer – UNHCR Németország; Andrea Schumacher – BAMF; Giulio di Blasi – Global Refugee Sponsorship civil szervezet) több közösségi szponzorációs program tapasztalatait is ismertették.

 

A konferencián bemutatott előadások prezentációi és más dokumentumok angol nyelven ezen a  honlapon érhetők el.