Grúzia csatlakozik az Európai Migrációs Hálózathoz

2021. márciusában Grúzia csatlakozott az Európai Migrációs Hálózathoz, mint megfigyelő. Az együttműködési szabályozás fontos lépést jelent a fokozott együttműködés előmozdítása felé a migráció és a menekültügy területén.

Brüsszel, 2021. március 11.

A 2021-es év elején, az Európai Migrációs Hálózat először üdvözöl Európai Gazdasági Térségen kívüli országokat: a Moldovai Köztársaságot és Grúziát.

Monique Pariat, az Európai Bizottság Migrációs és Belügyi Főigazgatóságának főigazgatója megállapította: Az Európai Unió számára fontos a harmadik országokkal folytatott együttműködés további fokozása a migráció jobb kezelése érdekében. Ezt hangsúlyozza az új Migrációs és Menekültügyi Paktum is. Grúzia Európai Migrációs Hálózat részévé válása lehetővé teszi majd számunkra, hogy megosszuk az európai bevált gyakorlatokatunkat a migráció kezelésének tekintetében, valamint lehetőséget teremt arra, hogy jobban megértsük a migrációt a Kaukázus szemszögéből.”

Gocha Lordkipanidze, Grúzia igazságügyi minisztere, valamint az Állami Migrációs Ügyek Bizottságának elnöke nyilatkozta: “Az Európai Migrációs Hálózathoz való csatlakozás nagyon fontos Grúzia számára. A migrációkezelési rendszer fejlesztése jelentős pillére Grúzia Európai Unióval történő integrációjának. Ezért a politika a ‘migráció és fejlődés’ elvén alapszik, hangsúlyozva a kutatási és a szakértői eszemecseréket, a modern migrációs trendek elemzését és a reakció eszközeit - mindazt, amiben az Európai Migrációs Hálózat fejlett.”

Az együttműködési megállapodások meghatározzák az Európai Bizottság és Grúzia közötti adminisztratív együttműködés feltételeit az Európai Migrációs Hálózatban, amely teret biztosít a jelenlegi és a jövőbeli együttműködési igényeknek egyaránt.

Háttér: Európai Migrációs Hálózatnak (EMH) nevezzük azt az egész Európára kiterjedő hálózatot, amelyet az Európai Unió tagállamai valamint Norvégia által működtetett Nemzeti Kapcsolattartó Pontok alkotnak, a migrációról és a menekültügyről való tájékoztatást nyújtása céljából. Az Európai Migrációs Hálózatot az Európai Bizottság, az Európai Tanács nevében 2008-ban hozta létre annak érdekében, hogy európai szintű, rendszeres és megbízható információcserét végezzen a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos kérdésekről. A harmadik országokkal való együttműködés lehetőségét az Európai Migrációs Hálózat létrehozásáról szóló tanácsi határozat tartalmazza.

Video
Képgaléria